U bent hier

ReViGo in the picture

woensdag 23 november 2016 - 10:20

Vincent van Gogh (1853 - 1890), De rots van Montmajour met pijnbomen, Arles, juli 1888
potlood, pen, rietpen en penseel in inkt, op papier, 49.1 cm x 61.0 cm
Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Recent zijn twee films gemaakt voor Science4Arts,het onderzoeksprogramma van NWO waarin conservatoren, restauratoren, geesteswetenschappers en natuurwetenschappers samenwerken aan nieuwe manieren van restaureren en conserveren van kunst: 
Een gezonde samenwerking en Een constructieve samenwerking.

ReViGo (Re-assessing Vincent van Gogh) – het deelonderzoeksproject naar Van Goghs tekeninkten – is ‘in the picture’ aan het eind van de tweede film. Projectleider en kunsttechnoloog Birgit Reissland onderzoekt samen met kleurstofspecialist Art Ness Proaño Gaibor en fysicus Frank Ligterink hoe de inkttekeningen van Van Gogh er in het verleden uitzagen, maar doet ook een voorspelling voor de toekomst. 

Verder op het gebied van de moderne kunst: in de eerste film ontdekken papierrestaurator Monica Marchesi en chemicus Bas Reijers hoe ze fotografiekunstwerken uit de jaren 60 en 70 kunnen behouden voor de toekomst.

De samengevoegde films worden ook op donderdag 5 januari 2017 om 19.20 uur uitgezonden op NPO2, bij het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu van de NTR.

Reacties