U bent hier

Gezocht! Rotterdammers met een kunstminnend hart en… grote wand

dinsdag 5 juni 2018 - 10:30
Muurschildering Johan van Reede, Dijkzigtziekenhuis, ‘Pauw met zonnestaart’ 1961

Muurschildering Johan van Reede, Dijkzigtziekenhuis, ‘Pauw met zonnestaart’ 1961,
hoogte 376 x lengte 688 cm.

Altijd al een groot kunstwerk van een bekende Rotterdamse kunstenaar in uw bezit willen hebben? U heeft nu een unieke kans! Wel moet u beschikken over een wand van meer dan drie meter hoog en zes meter lang: een uitdaging dus.
 
Vanaf juli 2018 wordt het restant van het Dijkzigtziekenhuis ontmanteld en begin 2019 daadwerkelijk gesloopt. De Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) heeft i.s.m. het CBK Rotterdam inmiddels een aantal kunstwerken kunnen herplaatsen maar voor twee muurschilderingen en een keramisch reliëf zoeken wij nog nieuwe locaties. De nog beschikbare werken zijn van de hand van de bekende Rotterdamse kunstenaars Johan van Reede, Kees Franse en Ger van Iersel. U kunt eigenaar worden van genoemde muurschilderingen tegen uitnamekosten en geplaatst op een handzaam aluminium honingraatframe voor € 32.250,-- excl. 21% BTW per stuk.  De kosten van het uitzagen van het keramisch reliëf bedraagt € 7.375,-- excl. 21% BTW. Voor schoonzagen van de tegels en het verpakken ervan wordt een meerprijs van € 1.875,-- excl. 21% BTW in rekening gebracht.
 
Nieuwsgierig geworden of popelt u een van de wandschilderingen te willen verwerven? Voor een volledig werkplan van de strappotechniek en een gespecificeerde begroting van de restaurator, kunt u contact opnemen met ondergetekende.
 
Rotterdam is hét schoolvoorbeeld van de wederopbouw. Na de Tweede Wereldoorlog werd de hele stad opnieuw ‘ingericht’ met een scheiding van functies: haven, werken, wonen en winkelen. In 1952 werd landelijk de 1,5%-regeling ingevoerd: 1,5% van de totale bouwsom van openbare gebouwen werd besteed aan kunst. Kunstenaars ontwierpen en maakten speciaal voor die nieuwe gebouwen kunstwerken. Deze worden vanwege hun omvang monumentale kunst genoemd en vanwege hun nagelvast karakter ook wel architectuurgebonden kunst. Het doel van de kunstenaars en hun opdrachtgevers was dat iedereen met kunst in aanraking kwam. Heel veel (voormalige) scholieren en burgers hebben deze kunstwerken dan ook op hun netvlies staan.
 
De laatste decennia worden wederopbouwwijken en gebouwen gerevitaliseerd of gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Met de sloop gaan veel kunstwerken uit deze bijzondere periode verloren. Daarom is binnen Erfgoedvereniging Bond Heemschut de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) opgericht die in heel Nederland momenteel 87 trajecten begeleidt. Redding of uitname is niet voldoende: parallel aan dit traject moet gezocht worden naar een herplaatsingslocatie. Het kunstwerk krijgt dan een tweede leven.
 
Informatie:
Werkgroep Monumentale Kunst
Gerard van den Berg
Telefoon: 076-5141162 - 06-10242833

Reacties