U bent hier

Doe mee met plastics identificeren!

maandag 23 april 2018 - 16:52

Binnen het NICAS project Plastics hebben SBMK en RCE samen met tien musea het afgelopen jaar hard gewerkt om het mogelijk te maken om kunststoffen in kunstwerken te identificeren zonder dat je daarbij een laboratorium nodig hebt. Hiervoor is een plastic-survey ontwikkeld met een digitale tool en een fysieke tool kit. Vrijdag 13 april j.l. vond de laatste Iconische Bijeenkomst plaats bij het Van Abbe Museum. Dat was de afsluiting van de eerste fase.

Deze week is de tweede fase van het Project Plastics gestart: de 'plastic-surveys on the job’ in tien Nederlandse collecties. Het Plastics Team is de eerste twee weken bij de RCE Kunstcollecties in Rijswijk om het format proef te draaien, daarna volgt er vrijwel elke maand een survey bij een van de deelnemende musea. Wil je leren om plastics te identificeren in kunstwerken zodat je de juiste conserveringsmaatregelen kunt vaststellen? Grijp je kans en sluit je aan bij een van de surveys die op locatie plaatsvinden bij de tien musea die deelnemen aan het Project Plastics.

Wat ga je doen?

De eerste twee dagen van de surveys bestaan uit workshops. In vier dagdelen worden de vier groepen plastics behandeld: schuimen, folies, elastomeren en rigide plastics. Je leert werken met de digitale Plastic Identification Tool (PIT) en de PIT-kit met materialen en testjes. De volgende acht dagen gaan de medewerkers van het museum waar je te gast bent in duo’s kunstwerken uit de eigen collectie identificeren onder leiding van het Project Plastics team. Als gast van een collectie is het de bedoeling dat je minstens een dag mee-identificeert. Dat hoeft niet persé aansluitend te zijn op de workshops. Meerdere dagen mag natuurlijk ook.

Welke collecties doen mee?

Je kunt meedoen bij: Bonnefantenmuseum (25 mrt - 5 apr 2019), Centraal Museum Utrecht (feb 2019), Gemeentemuseum Den Haag (sept 2018), Kröller-Müller Museum (nov 2019), Museum Boijmans Van Beuningen (29 okt - 9 nov 2018), RABO Kunstcollectie Best  (26 juni - 7 juli 2018), Schunck* Heerlen (okt 2018), Stedelijk Museum Amsterdam (6-20 juni 2018) en het Van Abbemuseum Eindhoven (14-27 jan 2019). Bij sommige collecties kunnen maar twee gasten meedoen, bij anderen tien; je vergroot je kansen door meerdere voorkeuren op te geven bij je aanmelding. Als je er snel bij bent, kun je in juni al aan de slag!

Praktische informatie

Deelname aan deze workshops/surveys kost € 300 ex BTW voor medewerkers van SBMK-partners (zie voorwaarden) en € 500 ex BTW voor andere deelnemers. Als je je aanmeldt via: aanmelden@sbmk.nl geef dan aan welke drie collecties je voorkeur hebben en welke identificatie-dag(en) na de workshops. Wil je meer weten over Project Plastics? Zie: website SBMK

Reacties