U bent hier

Binnenkort beschikbaar!

dinsdag 18 december 2018 - 21:12
Potje Loodmenie in de Sikkens Collectie (c) Rijksdienst voor het cultureel erfgoed 2018

Potje Loodmenie in de Sikkens Collectie (c) Rijksdienst voor het cultureel erfgoed 2018

Twee publicaties over 20ste eeuwse muurschilderingen zijn binnenkort op deze website te vinden en vullen daarmee een kennisleemte. Tijdens het project Leren van restauratieve ingrepen aan muurschilderingen uit de moderne tijd is kennis ontwikkeld voor restauratoren en andere geinteresseerden, over de materialen en technieken die kunstenaars gebruikten voor hun werken, en de opleiding die sommige van hen hebben genoten aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Materialen en technieken

Welke materialen en technieken heeft de kunstenaar eigenlijk gebruikt bij het tot stand brengen van zijn muurschildering? Dat is een vraag die een restaurator graag vooraf aan een restauratie beantwoord ziet. Maar het antwoord blijft vaak ongewis want er is over dit deel van de monumentale schilderkunst weinig bekend. Het nemen van verfmonsters om de verfsoort in het laboratorium te laten analyseren kan opheldering geven. Het helpt de analist wanneer de restaurator een vermoeden van de techniek heeft. Dit was reden te meer om binnen het project Leren van restauratieve ingrepen aan muurschilderingen in de mod erne tijd  onderzoek te doen naar de materialen en technieken die kunstenaars in de twintigste eeuw toepasten. De resultaten zijn verwerkt tot de e-publicatie Verven en bindmiddelen gebruikt voor muurschilderingen in de twintigste eeuw.

Kunstenaars

Een andere kennisleemte bestaat rond de opleiding van de monumentale kunstenaar. Binnen het project is de specialisatie  muurschilderkunst bestudeert als onderdeel van de opleiding voor Monumentale kunst aan de Rijksacademie voor de Beeldende Kunsten in Amsterdam. Wie waren de docenten, wat was hun achtergrond, wat waren hun ideeen en aan wie gaven zij o.a. les? De antwoorden op deze vragen - en meer - zijn opgenomen in de e-publicatie De Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en de opleiding voor Monumentale Kunst.

Beide publicatie zijn binnenkort op deze website als pdf beschikbaar.

Reacties