U bent hier

Oproep! Hoe meet jij glans en wat zijn jouw ervaringen?

vrijdag 9 december 2016 - 17:44

Kleurhistorisch onderzoek bestudeert de geschilderde afwerking door de tijd. Kleur krijgt daarbij veel aandacht. Echter ook glas en mat spelen een belangrijke rol in het totale beeld van een decoratieve uitmonstering.

Tijdens het kleurhistorisch platform op 13 oktober 2016 stonden licht en kleur, glans en mat centraal en rees de vraag hoe je glansgraad kunt meten. Kun je die eigenlijk wel meten?

Naast de eigen waarneming gebruiken onderzoekers meetapparatuur om data over het te bestuderen oppervlak vast te leggen of te vergelijken.

Hiervoor brengen fabrikanten glansmeters en NCS zelfs een Gloss scale waaier op de markt met verschillende glanskaarten.
Welke mogelijkheden zijn er nog meer? Welke meet methoden zijn wanneer bruikbaar? Is er sprake van eenduidige afspraken binnen de industrie of is de glansgraad afhankelijk van de verffabrikant, van de kleur of van het verftype?
 
Wie wil hierover meepraten en meedenken? Wij zien uw reacties graag tegemoet, dat kan hieronder in het reactieveld of door een mail te sturen naar kleurhistorie@cultureelerfgoed.nl
 
Bernice Crijns en Mariël Polman
(specialsiten kleur en schilderingen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Antwoord

Reacties