U bent hier

Symposium The New Custodians: de keuzes die zij maken, de kennis die zij nodig hebben

23
okt
dinsdag 23 oktober 2018 - 12:00 tot 17:30 | Van Abbemuseum Eindhoven
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Een ontwerp van Studio Roozenburg. Een porseleinen kopje en een projectie in Augmented Reality. De beschouwer wordt meegevoerd in de productiecontext, gebruiken en rituelen van Chinees porselein.

Op 23 oktober organiseren het Van Abbemuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het symposium The New Custodians: de keuzes die zij maken, de kennis die zij nodig hebben. Centraal staat de vraag hoe musea zich positioneren in de huidige samenleving en hoe zij betekenis geven aan de objecten in hun collecties. Het thema ‘reconstructie’ speelt hierbij een rol. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek en technologie kunnen ‘waarheidsgetrouwe’ kopieën van culturele objecten worden gepresenteerd. Maar wat zijn de gevolgen van al die mogelijkheden? Krijgt de authenticiteit van het object hierdoor juist een extra waarde? Welke afwegingen worden gemaakt om het publiek te betrekken bij de waardes die culturele objecten (en daarmee de musea) representeren?

Keynote lecture door Alistair Hudson, directeur van de Manchester Art Gallery en initiatiefnemer van het Grizedale Arts-project. Dagvoorzitter is Arnoud Odding, directeur van Rijksmuseum Twenthe. Hij neemt u mee langs twaalf inspirende lezingen en spannende case studies.  

De spreektaal is Nederlands, met uitzondering van de bijdragen van Alistair Hudson en Deirdre Carasso.

‘The New Custodians’ is een samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het is tevens onderdeel van het programma van de Dutch Design Week in Eindhoven, waarin het Van Abbemuseum participeert. Na afloop is er gelegenheid om de tentoonstellingen en evenementen in het Van Abbemuseum te bezoeken.

Inschrijven om deel te nemen

Het symposium is gratis toegankelijk, maar om deel te nemen vragen wij wel u te registreren. Klik hier om het programma te bekijken en u in te inschrijven.

Praktische informatie

Ontvangst vanaf 9.00 uur in het Museumcafé Stratumseweg 2 (t.o. CityFoto, door het roze huisje), Eindhoven. Aanvang symposium 10.00 uur.

Programma

   

10.00 

Welkom door Tatja Scholte (RCE) en Steven en Thije (Van Abbe Museum)

The Co-efficient of Art in the Age of Technological Reproduction door Alistair Hudson (Manchester Art Gallery)

Een blik op het Stedelijk Museum Schiedam, Deirdre Carasso (StedelijkMuseum Schiedam)  in gesprek met Alistair Hudson

Lissitzky’s Abstraktes Kabinett –  het spanningsveld tussen historisch besef, primaire bronnen en bemiddeling door Steven ten Thije (Van Abbemuseum)

11.25 

pauze

Het Bloemenkamertje van Theo van Doesburg en de dimensie van ruimte en tijd
door Mariel Polman (RCE)

Een digitale visualisatie van de oorspronkelijke kleuren van Van Gogh’s ‘Veld met irissen bij Arles’ door Muriel Geldof (RCE)

Onderzoek vertaald naar publieksprogramma’s door Jolein van Kregten (Van Goghmuseum)

12.45 

lunch

 

Op de divan. Kijken in de ziel van de  erfgoedprofessional door Michaëla Hanssen (RCE)

Authenticiteit in het museum: een symmetrische benadering door IJsbrand Hummelen (RCE)

Retoucheren met Licht. Een alternatieve restauratiemethode voor verkleurde meubels door Federica van Adrichem (Universiteit van Amsterdam)

14.30 

pauze

 

3D geprint in plastic: uiterlijke kenmerken helpen de Plastic Identificatie Tool, maar is het reproduceerbaar? door Suzan de Groot (RCE)

True replicas door Maaike Roozenburg (Studio Maaike Roozenburg)

Terugblik op het symposium door Arnoud Odding (Rijksmuseum Twenthe)

15.45

Einde programma

Reacties