U bent hier

Zelf ervaren gaat boven alles

zondag 25 december 2016 - 09:25

Vorig blog >> Een beeld van de locatie


In de auto zoeven we door het groene coulisselandschap in de Achterhoek: het landschap van de foto die we eerder tegenkwamen tijdens het verzamelen van informatie over  Beltrum. Met het projectteam zijn we op weg naar het dorp om voor het eerst de kerk te gaan bezoeken. In het echt is het landschap nog indrukwekkender. Tijdens de ruilverkaveling is destijds rekening gehouden met de voornaamste karakteristieken van de omgeving. Dit bleek goed voor plaatsing op de toonbeeldenlijst van dertig bijzondere Wederopbouwgebieden

Bij binnenkomst door het torenportaal zijn we direct onder de indruk. Het werkelijke beeld raakt ons nog meer dan de foto, het blijft altijd weer een aangename verrassing om muurschilderingen in situ te aanschouwen. Een foto doet een appèl op de kennis die je in het  verleden hebt opgedaan om de schilderingen een context te geven. Maar op locatie worden al je zintuigen geprikkeld. Muurschilderingen bekijken is een tactiele ervaring, net als een landschap ontdekken.

De Beltrumse muurschilderingen maken onderdeel uit van een expressief bakstenen kerkinterieur uit het eind van de jaren 1920. De wanden en gewelven bestaan uit schoonmetselwerk, hier en daar voorzien van geometrische patronen in groen- en geeltinten. Direct op de lichtgekleurde wanden van het schip zijn kruiswegstaties geschilderd met Bijbelse scenes erboven. Deze schilderingen zijn van de Duitse Karl Wenzel. Via het middenpad, tussen de kerkbanken door naderen we het priesterkoor geflankeerd door Maria- en het Jozefaltaar, alle rijkelijk voorzien van schilderingen van de Groningse kunstenaar F.H. Bach.

Hoewel Bachs voorstellingen deels zijn overschilderd met bruine verf, is nog altijd goed zichtbaar dat ze bijzonder kleurrijk zijn. De overschildering - waarbij delen van de oorspronkelijke schildering werden uitgespaard  - vond plaats in de jaren 1960.
In 2016 is de Paulusparochie begonnen aan de laatste fase van een grootscheepse herinrichting. Zij vindt dat de tijd is aangebroken om deze schilderingen aan te pakken.

Wilt u zelf de restauratie van de schilderingen meebeleven? Er zijn rondleidingen in voorbereiding. Tot het zo ver is, bestaat de mogelijkheid om een afspraak te maken via het secretariaat van de St. Paulusparochie in Groenlo. U kunt dan op eigen gelegenheid de schilderingen bekijken.

Tip: leuk in combinatie met een kort of lang fiets- of wandelrondje Beltrum, een toonbeeld van een wederopbouwgebied! 

Reacties