U bent hier

want kunst Dijkzigt (7)

zondag 26 november 2017 - 00:00
testschildering en weekproeven door A. Toebes en M. de Visser

testschildering en weekproeven door A. Toebes en M. de Visser

<<< vorige blog over want kunst Dijkzigt (5)

Bron: @-brief kunst- & stadswerk 2017 nr. 7

In september, in de vorige nieuwsbrief, hebben we meegemaakt dat een stuk uit de schildering van Van Roode met succes werd afgestript en als rolletje textiel kon worden meegenomen. Om nu dat textiel –de facing- van de schildering los te weken hebben Annelies Toebes en Marjan de Visser testen gedaan, niet op het origineel maar op speciale samples. Even bijpraten.

Schildering met facing

Wat meegenomen werd was het stuk doek -de facing- dat op de schildering verlijmd was geweest, en dat met stuc en al van de muur met succes was afgestript.

Fingerspitzengefühl vereist

In de strappomethode wordt de op de schildering geplakte facing weer van de verf afgeweekt, nadat op de achterkant -de stuclaag- een andere laag textiel als drager is gelijmd. Dat afweken is een klus die met fingerspitzengefühl geklaard moet worden: uiteraard mag de verf niet met de facinglijm mee losweken en met de facing meekomen. Het is een kunstige kwestie van water, warmte & waakzaamheid. Alleen al de keuze of je de facing met sponsjes of tissues vochtig maakt kan alleen proefondervindelijk worden uitgevonden.

Test reeks

Daartoe heeft Annelies op haar atelier een viertal samples gemaakt, vinylgebonden stuc-schilderingetjes. Waarop de afweekmethode uitvoerig is getest, zowel op een (verwarmde) vacuümtafel als in opgespannen toestand. Van die testen hebben Marjan en Annelies een zeer uitvoerig testrapport gemaakt, waarin alle fasen, materialen, tijden, temperaturen etc. nauwkeurig zijn gedocumenteerd. Hun combinatie van handvaardigheid en analyse levert nu al een schat van technisch inzicht op, die uiteraard later gedeeld en ook bij andere schilderingen toegepast kan worden. Het zijn deze testen -nogmaals op vinylgebonden samples- dat we kunnen zeggen dat de facing het beste met het microweefsel Evolon losgeweekt kan worden

  1. op een vacuümtafel
  2. op bepaalde temperatuur
  3. vaccuümdruk (mate van vochtintrekking) et cetera.

Dit lijkt dus echt te gaan lukken: het strappare van de Dijkzicht-schilderingen! De laatste proef is in zicht: het prepareren en losweken van de facing van het originele stuk.

Wordt (dus opnieuw) vervolgd >>
 

Reacties