U bent hier

want kunst Dijkzigt (6)

woensdag 13 september 2017 - 00:00
reinigingstesten voor het oppervlaktevuil

reinigingstesten voor het oppervlaktevuil

<<< vorige blog over want kunst Dijkzigt (5)

Bron: @-brief kunst- & stadswerk 2017 nr. 6

strappoproef (lijkt geslaagd!)

Sinds we weten dat alle vier de schilderingen gemaakt zijn met een vinyl-gebonden verf (zie @-brief nr. 5) waren we wat pessimistisch. En méér dan benieuwd naar de proef-in-het-echt.  Welnu, die is uitgevoerd. En het ziet er naar uit dat de schilderingen middels de strappo-techniek van hun muren afgestript kunnen worden en (dus) transplanteerbaar zijn.

Nog onzeker, maar hoopvol

Zeker weten doen we het nog niet, maar wel hoopvol gestemd. En met reden: de strappoproef is tot dusver bemoedigend genoeg. Op 30 augustus hebben Marjan de Visser en Annelies Toebes een stuk wand van de -toch al zo grof beschadigde muurschildering van Louis van Roode op verschillende manieren gereinigd om zo de juiste methode proefondervindelijk vast te stellen. Het gedetailleerde verslag dat hierover gemaakt is is interessant (en opvraagbaar) voor restauratoren, maar laten we in deze brief even voor lief.

Eerste stap lijkt geslaagd

Belangrijker is het resultaat van de strappo, die daarna op dit stuk gereinigde schildering is uitgevoerd. Kort en goed: eerst is het gereinigde stuk ingesmeerd met warme beenderlijm en daarmee luchtuitdeppend beplakt met een kaasdoek. Na 6 dagen drogen is dat doek voorzichtig van de muur losgetrokken. En daarmee (o wonder) ook de schildering en het stuc waarop die is geschilderd. Tot zover kunnen we nu dus niet alleen vaststellen dat de proef volgens de uitgebrachte offerte verloopt, maar bovenal: het zo gewenste resultaat lijkt te gaan boeken. Lijkt: het opnieuw aanbrengen op een drager en het vervolgens afweken van de facing zijn stappen die nog te gaan zijn. Maar het rolletje dat Annelies onder haar arm meegnomen heeft maakt ons even optimistisch als onze brothers in arms (o.a. van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Universteit van Amsterdam) die op 12 september polshoogte kwamen nemen. Strappiamo, italiaans voor laten we strippen, blijkt aanstekelijk te zijn voor mensen die “onze” schilderingen een warm hart toedragen.

Wordt (dus) vervolgd >>

Zie ook: Apart bekeken nr, 14 2017, 4x Want kunst in Dijkzigt

Reacties