U bent hier

want kunst in Dijkzigt (5)

dinsdag 22 augustus 2017 - 15:12
De uitslag van het bindmiddelonderzoek door het Mikroanalytisches Labor van

De uitslag van het bindmiddelonderzoek door het Mikroanalytisches Labor van
Prof.dr. Elizabeth en dr. Erhard Jägers

<<< vorige blog over want kunst Dijkzigt (4)

Bron: @-brief kunst- & stadswerk 2017 nr. 5

Sinds eind april is even een pas op de plaats gemaakt, in afwachting op de uitkomsten van het laboratorium-onderzoek. Ondertussen zijn er ook vele kontakten ontstaan en is er interesse voor dit onderzoek gewekt. En heeft de RCE een budget beschikbaar gesteld om de gewenste strappo-proef uit te voeren. Tijd dus om ons allen weer even bij te praten. Voor de kans van slagen van strappare is het belangrijk te weten welk bindmiddel eertijds in de verf gebruikt is. Ook hoe de ondergrond is samengesteld.

Geen caseïne maar PVA

Op initiatief van Marjan de Visser zijn de verfmonsters in Duitsland onderzocht door het Mikroanalytisches Labor van Prof.dr. Elizabeth en dr. Erhard Jägers in Bornheim. Met als tegenvallende uitslag dat “the bindingmedium is identified as synthetic based on poly(vinyl acetate)”. Tegenvallend omdat we immers een caseïne-gebonden verf verwachtten, waarmee strappo-ervaring is. En omdat we wisten dat olieverf die techniek uitsluit, en vermoedden -en vermoeden- dat dat bij vinyl ook het geval kan zijn. Ondertussen voerde Marjan een proef uit op het monster van de stuclaag. En die bevestigde wat we al wisten: dat die gipshoudend was. En dus is.

PVA strappoproef

De aangetroffen vinyl was voor Annelies reden om op basis daarvan op haar atelier een proef te doen met een verse met vinyl gebonden verf op een even vers opgezette gipsondergrond. Om daarop een strappoproef uit te voeren is het nu nog te vers. Wacht op later.

Alleen door een proef op één van de schilderingen “in het echt” is de toepasbaarheid van de strappo-techniek, de mate van kleurverlies etc. met zekerheid vast te stellen. Een proef die ook in den brede van belang is: wandschilderingen (bijvoorbeeld uit de wederopbouwperiode) worden niet alleen door sloop bedreigd, maar ook door onvoldoende kennis over technieken om ze “transplanteerbaar” te maken. Onze Dijkzigtproef draagt bij aan een stuk bruikbare kennis. Vandaar dat de RCE voor dat onderzoek een budgetje beschikbaar heeft gesteld om een A3-grote strappoproef op de schildering van Van Roode uit te voeren. Die staat nu voor begin september op stapel.

Transplantatie sporen

Waar de schilderingen in delen afgenomen zullen moeten worden is het idee om dat in vertikale banen te doen die later op de ontvangende wand als dunne “voegen” zichtbaar blijven. Zo wordt de transplantatie in beeld gebracht en kostbaar retoucheerwerk omzeild. In de proefneming zou dan ook getest moeten worden om door de opgelijmde doek-drager, schildering en stuclaag een dunne zaagsnede te maken. En vast te stellen of dat een methode is om de schildering voor het afnemen in gave delen te “compartimenteren”.

Ondertussen is ook meer duidelijkheid over de wens de schildering van Van Roode naar de EUR te transplanteren.

Wordt dus vervolgd >>

Reacties