U bent hier

Stembusstrijd om beeld in Gorredijk (1)

vrijdag 2 juni 2017 - 15:52

Jaap van der Meij, de Levende Ent, Gorredijk

Ruben Abels onderzoekt het publieke draagvlak voor het beeld De Levende Ent van Jaap van der Meij in Gorredijk. En dat doet hij op een actuele manier: per referendum. Wat willen de mensen in Gorredijk zelf? Hoe kijken zij tegen de toekomst van dit kunstwerk in de openbare ruimte? Wat zouden zij willen dat er met het beeld gebeurt?

Gorredijkers konden zich uitspreken over vier opties. Behouden en verplaatsen. Afbouwen en verdelen onder de bevolking. In stukken zagen en begraven. Of opblazen. Abels illustreerde de opties en lichtte ze kort toe zodat de mensen zich konden voorstellen wat elke optie zou betekenen.

Op 6 juni vindt een openbaar debat plaats over de kwestie. Om 19.00 uur kunnen voor- en tegenstanders zich uitspreken op het plein voor De Skans, het cultuur- en sportcentrum van Gorredijk, waar De Levende Ent staat. Daarmee sluit Ruben Abels zijn onderzoek af en maakt hij ook de uitslag van het referendum bekend. 

De scholieren van Gorredijk hebben ook meegedaan en zijn in grote getalen gaan stemmen. De uitslag van hun stemming is al bekend gemaakt op de facebookpagina van Kunst in Crisis, het label waaronder Abels dit project uitvoert. Een krappe meerderheid van 51% kiest voor opblazen. "Reclamestunt Gorredijk", verklaart een van de scholieren. "Het is leuk om te zien als het boem doet.", stelt een ander.

Er klinken ook andere geluiden. "Ik zelf vind dat het kunstwerk van Jaap v.d. Meij bij Gorredijk hoort en het zonde zou zijn als het gesloopt zou worden, dus ik en een paar andere mensen van vak-C hebben een idee: De BHS (Burgemeester Harmsma School) die het kunstwerk opknapt en het ergens bij de school neerzet zodat meer mensen er oog voor hebben en het geen 'fietsenrek' meer is. We gaan er voor zorgen dat Gorredijk dit unieke kunstwerk niet kwijtraakt."

Hoe dan ook, Abels is er in geslaagd om de mensen in Gorredijk te laten nadenken over de kunst in 'hun' openbare ruimte. De belangstelling voor Jaap van der Meij is ongetwijfeld gewekt. Dat is belangrijk om de waardering voor zijn werk te kunnen peilen. Vanaf 2 juli kunnen de inwoners van Gorredijk zich verder in Van der Meij verdiepen. Dan openen vijf tentoonstellingen over Van der Meij, onder meer in het museum Opsterlan in Gorredijk.

Ik hoop dat de mensen die voor de opblaasoptie hebben gestemd dan toch wat gaan twijfelen. Het referendum zou dan een beetje de kant op kunnen gaan die referenda tegenwoordig wel vaker opgaan: toch maar niet.

Volg de strijd en het project op de facebookpagina van Ruben Abels' project Kunst in Crisis en op de facebookpagina van het project rond Jaap van der Meij Kunst met een Opdracht.

Taal 
Nederlands

Reacties