U bent hier

Diagoonwoning te Delft van Herman Herzberger

woensdag 1 november 2017 - 11:36

De museumwoning Diagoon nr. 32 van Herman Herzberger uit 1971 is op aanvraag te bezoeken. Zie hiervoor www.diagoonwoningdelft.nl.

De Diagoonwoningen, door Herman Hertzberger in de jaren 1967-1969 ontworpen, waren oorspronkelijk bedoeld om een woonwijk van 324 eengezinswoningen mee te ontwikkelen in Vaassen nabij Apeldoorn. Uiteindelijk werden in 1970-1971 onder de noemer experimentele woningbouw acht woningen gebouwd in de naoorlogse uitbreidingswijk Buitenhof van Delft. De acht woningen vormen een stedenbouwkundig element dat in talloze variaties herhaald kan worden. De woningen zijn geconcipieerd als halfproduct dat door de bewoners zelf afgemaakt, uitgebreid en ingevuld kan worden, en zijn een vroeg voorbeeld  van meer bewonersinvloed op het ontwerp van de eigen woning. Alle woningen zijn dan ook onderling verschillend aan binnen- en buitenzijde.

Binnen het structuralisme vormen de woningen een uitzondering. Het principe van scheiding van drager en inbouw, zoals geformuleerd door John Habraken in zijn in 1961 gepubliceerde boek De dragers en de mensen - Het einde van de massawoningbouw, is hier uitgevoerd niet met kolommen maar met dragende muren en overgedimensioneerde betonnen balken.

De woningen leveren een unieke ruimtelijke ervaring op door de sculpturale vormgeving van verspringende vloeren rond een vide. Het is een continue ruimte met lichte en donkere ruimten, hoge en lage, open en gesloten, grote en kleine plekken die aanleiding zijn voor een rijk palet aan associaties. Kenmerkend is ook het spelen met licht en het gebruik van grijze B2-betonblokken voor zowel binnen als buiten.

U kunt het huis op nummer 32 bezoeken. Om een afspraak te maken kunt u een e-mail sturen aan: info@diagoonwoningdelft.nl

Taal 
Nederlands

Reacties