U bent hier

Werkgroep Monumentale Wandkunst

voorblad brochure Werkgroep Monumentale Wandkunst

bron: heemschut.nl

De Werkgroep Monumentale Wandkunst van Heemschut biedt sinds 2014 expertise en ondersteuning bij de redding, conservering/restauratie en herplaatsing van architectuurgebonden of monumentale kunst uit de wederopbouwperiode. Want deze bijzondere kunstwerken zijn bedreigd. Met name als het gebouw waarop of waarin het is aangebracht wordt herbestemd of gesloopt.

Wat is Monumentale Wandkunst?

Monumentale wandkunst is kunst die een vast onderdeel uitmaakt van een gebouw. Dat kunnen mozaïeken, betonreliëfs, wandschilderingen, glas-in-loodramen of wandtapijten zijn. De Wederopbouwperiode (circa 1945-1970) wordt gekenmerkt door een nieuw elan dat gepaard gaat met een ware bouwexplosie. Beeldend Kunstenaars willen deze nieuwe gebouwen van kunstwerken voorzien en zetten in 1952 een Vereniging van beoefenaars der monumentale kunsten op. Dat leidt na veel lobbywerk tot een concreet resultaat in de vorm van een percentrageregeling. 1,5% van de totale bouwsom van overheidsgebouwen wordt gereserveerd voor het aanbrengen van kunst. Zo ontstaat een bijzondere samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en kunstenaars.

Meer informatie over de werkgroep

De Werkgroep bestaat uit enthousiaste liefhebbers en professionals. Het redden gaat soms vanzelf, vaker moet er tot het uiterste toe voor gestreden worden. Vaak lukt dat, soms helaas ook niet. Uiteindelijk wil de werkgroep meer bewustwording bij architecten en beleidsmakers creeëren voor de waarde van deze wandkunst. De meest duurzame manier van behouden van een monumentaal kunstwerk gebeurt als het gebouw waarop of waarin het zich bevindt wordt hergebruikt. Mocht het gebouw toch gesloopt worden dan kan het kunstwerk als bestaande kwaliteit worden toegevoegd aan de nieuwbouw. Kunstwerken kunnnen ook een andere plek krijgen. 

De werkgroep heeft een folder uitgebracht. Hierin kan een ieder lezen over het doel, werkwijze, activiteiten en resultaten van deze werkgroep. Zie de link in de rechterkolom.

Kent u monumentale kunst die moet verdwijnen of die bedreigd wordt, meldt het aan de werkgroep. Contact: johanna.jacobs@kpnmail.nl

Reacties