U bent hier

Film: Digitale reconstructie Van Goghs Veld met irissen bij Arles

Digitale reconstructie van Van Goghs Veld met irissen bij Arles

‘Paintings fade like flowers’ schreef Vincent van Gogh (1853-1890) in Arles aan zijn broer Theo. Daarbij doelde hij op schilderijen van onder anderen kunstenaar Eugène Delacroix. Onderzoek van bijna tweehonderd schilderijen van Van Gogh heeft uitgewezen dat ook veel van zijn eigen werken in de loop van de tijd sterk van kleur zijn veranderd. Bijvoorbeeld het schilderij ‘Veld met irissen bij Arles’ dat Van Gogh in 1888 schilderde. Dit is vooral het gevolg van verkleuringen van bepaalde verfsoorten, maar eveneens van latere restauraties.

Om meer te weten over het oorspronkelijke uiterlijk van ‘Veld met irissen bij Arles’ heeft binnen het project REVIGO (REassessing VIncent van GOghs use of colour using digital reconstructions) een team van kunsthistorici, restauratoren en natuurwetenschappers onderzoek gedaan naar deze kleurveranderingen. Onderdeel van het onderzoek was de volledige reconstructie van Van Goghs palet. Op basis hiervan konden kleurwetenschappers van AkzoNobel een digitale kleurreconstructie maken van het schilderij zoals het er vermoedelijk uitzag kort nadat Van Gogh het schilderde. Benieuwd hoe dit in zijn werk ging? Kijk hieronder!

REVIGO is een samenwerkingsverband van onderzoekers van het Van Gogh Museum, Tilburg University, de Technische Universiteit Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook AkzoNobel heeft met zijn kennis en expertise op het gebied van colour science bijgedragen aan het project. Het project duurde vier jaar (2013-2017) en is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) als onderdeel van het Science4arts-programma.

Er zijn vier korte films over het project gemaakt. Het overzichtsfilm 'Digitale reconstructie van Van Goghs Veld met irissen bij Arles' is hieronder te zien. De andere drie gaan meer in detail over:

Van Goghs verf; het maken van lijnolie - https://youtu.be/KJ8oj8usgE8

Van Goghs verf; het maken van organisch rode pigmenten - https://youtu.be/2bT8Ywr87j4

Van Goghs verf; het maken van zijn kleurenpalet - https://youtu.be/EH1ga50u2f0

Video 
Digitale reconstructie van Van Goghs Veld met irissen bij Arles

Reacties